söndag 30 november 2008

1:a advent




Tunnbröd

Idag blir det tunnbröd bak hela dagen med Malin. Vi har så kul, skvallrar, skattar, fikar och trivs (hinner faktiskt med att baka lite också). Två Stockholmsbrudar som lärt sig något så traditionellt som tunnbröd bak. Jag är imponerad av oss själva.

Gott blir det ju också!

lördag 29 november 2008

Golvfärg


I fredags var vi in på Kulturarvet i Östersund och beställde färg till golvet i timmerrummet. Linoljefärg med lite grön umbra. En färg som är lite grå och blir lite varm i tonen tack vare den gröna umbran.

Vi får se om vi kommer till skott under mellandagarna när man är lite ledig och kan hålla på i lite dagsljus. Det skall bli skönt att få lite ljus färg på golvet, så man får lite ljus i rummet och slipper lite av sportstuge känslan där inne.

Sedan skall den nymurade murstocken också målas.

Julförberedelser

I helgen skall jag stöpa ljus på Hönshuset i Mattmar, sedan skall jag baka tunnbröd med en kompis.

Trevlig helg!

fredag 28 november 2008

Kleens i Mörsil

Det kom ett brev från Kleens byggnadsvårdsbutik i Mörsil. Dom har fyllt butiken med massor med fint inför jul och har 10 % rea.

Skall försöka ta mig dit en sväng i helgen, skall ändå åt det hållet. Ta gärna en titt i deras webbutik www.kleen.se

Bilden är från deras utskick och finns även på deras hemsida.

torsdag 27 november 2008

onsdag 26 november 2008

Tjuvstart

Igår tog jag fram stakarna, provade lamporna och självklart blir det en tur till affären idag för att köpa några nya.

Nu är det dags att lite smått plocka fram julen. Stämningen börjar komma lite smått. Det är så ljuvligt att sätta fram stakarna, det blir så fint sken/ljus i huset. Rödfärgen gör allt så ombonat och hemtrevligt.

I helgen blir det ljusstöpning och tumbröbak.

tisdag 25 november 2008

Hysteriskt på Hemtex

Idag skulle jag ta mig ner på Hemtex, hade bestämt mig för en julgransmatta som dom sålde där. Men Hemtex är hysteriskt och idag var garanterat fel dag - löningsdag! Har aldrig förstått mig på deras REA, den är konstant och alltid!

Det var minst 20 meter kö och alla som handlade fick kassörskan hänvisa ut i butiken på nytt för dom skulle ju få två till priset av en och dom hade alla fått med sig bara en, dvs en för lite, till kassan. När dom väl hade hittat en till, så var den självklart i fel färg och inget stämde längre i kassan.

Gissa om det var varmt, irriterat och fruktansvärt förbannat. Jag skulle ju bara ha min julgransmatta.

I övrigt så hittade jag superfint julklappspapper på Syssla, eller om affären heter Pyssla (mitt emot Hemtex).

måndag 24 november 2008

Swap jul

Jag har köpt min vita gåva och den går iväg i början av veckan. Nu är det bara att vänta in min gåva.

Idag är det exakt en månad till jul, idag är det den 24 november och 31 dagar till jul!!!

söndag 23 november 2008

Söta servett ringar...

till juldukningen! Jag fick tag i dom söta servettringarna på Pentik. Men tyvärr endast fyra stycken. Hade gärna velat haft minst lika många till.

Dom är lite bra, för du kan istället för att ha dem som servett ringar, ställa dem på ett fat och ha värmeljus i - en liten söt ljuslykta.

lördag 22 november 2008

Julbak




I helgen skall jag försöka hinna med lite julbak, nästa helg är det första advent och då vet jag att jag har annat för mig.

Då passar mitt lilla inköp från Pentik i Umeå alldeles utmärkt, en liten söt ask med kakformar, hjärtan i olika storlek. Tänk att ingen kommit på detta tidigare. Jag är så less på alla pepparkaksformar som ligger huller om buller i lådan och bara tar plats, för att sedan användas en gång per år.

Den här lilla asken föll mig i smaken på flera sätt. Fram för fler sådana galanta idéer!

fredag 21 november 2008

I Umeå finns Pentik

Sista arbetsdagen denna vecka skall jag på möte till Umeå. Positivt, för jag får några timmar till övers för shopping. I Umeå finns en av mina favorit affärer, finska Pentik.

På jakt efter något vackert till jul- och nyårsdukningen.

Trevlig helg önskar jag er allihop!

torsdag 20 november 2008

Kreativ blixt idé

När muraren skulle åka hem, såg jag att han hade lite puts kvar i sin hink. Snabb som man är sprang jag efter mina burkar som jag brukar för så i, ner med murbruket och där får det nu stelna. Det blir hemmagjorda "plattor" att ha som dekoration eller annat i trädgården till sommaren. Eller kanske blir det inget, infallet var så otroligt oplanerat...

Några stenar tilla i som dekoration, något annat kom jag inte på i all hast.

Efter puts...

Så här såg den öppna spisen ut idag när jag kom hem. Nu skall den torka i ca två veckor innan den kan få en ny fin vit färg.

Här syns det också att vi bytt ut järn stödet i hörnet, det är inte längre någon kedja.

Puts...

Idag kommer det hit en murare som skall putsa spisen på övervåningen i timmerrummet. Han skall även byta ut den fula "kedjan" som stöder upp hörnet. Vi har beställt en snyggre i virat stål, en likadan som på nedervåningen i vardagsrummet.

Jag är inte hemma idag när muraren kommer så jag hoppas verkligen jag ser någon skillnad när jag kommer hem.

onsdag 19 november 2008

Projekt hos Per



Per har målat hela golvet så det ser ut som ett tegelgolv. På tegelgolvet ligger det sedan mattor en liten och en jättestor (ca 6x5 m). Dessa är alltså målade. Men under årens lopp har mattorna blivit skitiga ochslitna, detta skall korrigeras. Den stora mattan skall få nya fina fransar för dom gamla har nästan försvunnit.



Det ligger en skuggning i den grön/blå randen som skall korrigeras.



Dom marmorerade pelarna skall få blommor/växter.



Den fina schablonmålade tapeten skall bli klar, även fast den är olika mycket schablonerad. På vissa ställen endast ett lager och på andra fyra lager. Men detta skall han ha kvar för att visa hur det går til och hur det ser ut under vägens gång.



Under schablonen skall vi måla ett draperi, ganska vanligt i kyrkor tex.


Hemma hos...



Igår var jag hem till Per Halvarsson, tillsammans med två gamla kurskamarater. Per vill ha hjälp med några detaljer i sin otroligt vackra atelje.



Vi kommer att köra dessa träffar som en kurs via vuxenskolan, med Per Halvarsson som lärare. Men det är Per som betalar våra kursavgifter som tack för hjälpen. Helt otrolig idé och att han vågar släppa loss oss i lokalen.

Ateljen är en gammal ladugård, där man får sådan otroligt inspiration. Han har vågat använda vackra färger.






måndag 17 november 2008

Snö

Vackert vitt både på bilden ovan och utomhus. I helgen kom snön och den ligger kvar. Mer skall det även komma mot slutet av veckan. Åhh så jag njuter.

Bild från Expressen.se

lördag 15 november 2008

Helgen


I helgen befinner jag mig på seminarium, utanför Gnesta. I en fin och anrik miljö, på skolan där dom spelade in filmen Ondskan.

fredag 14 november 2008

Trevlig helg!

Mina favorit kaffekoppar är i porslin från Glashyttan i Östersund.

Vår fina köksklocka!

Idag sitter jag på ett tåg och har all tid i världen, för jag kan inte annat göra än att åka med. Har ingen tid att passa, skall bara ta mig fram. Mobilen är ganska värdelös, då mottagningen är lite hipp som happ. Inga uttag till datorn, så strömmen försvinner ganska snabbt, förutom det så finns inget bredband.

Så tid till att filosofera, sova och läsa, det är allt jag har och det i flera timmar. Detta kallar jag ett andningshål, som jag har längtat efter länge. Jag njuter...

Önskar er en trevlig fredag!

torsdag 13 november 2008

Måla


Trevlig inbjudan!

På tisdag skall jag hem till Pär Halvarsson i Åsmundgården. Har varit där tidigare och är totalt såld på hans "atelje". Han är målare och en superduktig sådan. Men nu vill han ha hjälp med att måla väggarna i sin atelje, där kommer lilla jag in. Jag skall dit och måla, med en lärare som heter duga, självaste Pär. Gissa om jag blev glad!!!

Bilderna ovan är från Kulturfärgs hemsida, med tillstånd. Bernt på Kulturfärg och Pär har samma filosofi och kunskap vad det gäller gammal målningsteknik.

Skall höra om jag får fotografera i lokalen, så kanske jag kan dela med mig av det vackra.




Jul ljusstake

Nu har min jul ljusstake från Alvas hus kommit. Super söt! Nu väntar vi bara på advent för att få plocka fram julen.

onsdag 12 november 2008

Swap Jul

Jag besöker bloggen till min vän på Vita gåvor. Försöker finna något att köpa till henne. Hon har inte uppdaterat sin blogg så jätteaktivt den senaste tiden, så jag får gå på gamla inlägg och bilder.
Inser då att jag inte själv har gjort det så lätt för min vän. Har inte haft inspiration till att uppdatera min egen blogg, har heller inte haft inspiration att fotografera. Vi har snickrat och fixat så himla mycket utomhus den senaste tiden, så hemma och inomhus har vi inte haft tid till den senaste tiden.

Men jag skall försöka skynda och få till lite. Har till att börja med bytt ut lite bilder här på bloggen.

tisdag 11 november 2008

Gamla tidningar

Jag älskar inredningstidningar, Gods & gårdar, Gård & Torp, Lantliv mfl. Jag sparar dom och bläddrar ofta i gamla för att få idéer och inspiration.

När dom börjar bli för många tar jag dom äldsta och bläddrar igenom dom och river ut det jag tycker är intressant och sparar i en mapp för idéer och inspiration.

Någon som känner igen sig tro?!

lördag 8 november 2008

Julen närmar sig...

med rasande fart och jag saknar all inspiration då det är snöfritt utanför. Sedan står man där bara några dagar före jul och undrar hur man skall hinna allt, varför började jag inte i tid?! Men hur skall man kunna börja i tid, när det känns som april utanför.

Här om kvällen var jag ute och red, kände mig som en julgran, men denna levande julgran bestod av reflexer. Ändå var jag orolig för att bilisterna inte skulle se mig i mörkret.

Stå ut med mitt tjat, jag vill ha SNÖ!!!

fredag 7 november 2008

Trevlig helg!

Önskar er alla en trevlig helg.

Själv önskar jag att snön kommer snart, är så le på detta mörker som är på kvällarna när man kommer hem och på morgonen när man åker hemifrån. Vill ha vinter med vitt på backen, lagom med kyla och vackert i min omgivning. Längtar så...

Men nu är det fredag och här skall njutas av dagsljus!

Krukan är från Cult Design.

onsdag 5 november 2008

Vän på Vita gåvor

Nu har våra vänner på Vita gåvor avslöjats. Denna gång är motivet JUL och jag har börjat surfa runt hos min vän för att ev komma på vad hon önskar sig.

Badkar

Vi är överrens! Vi är helt överrens om att vi vill ha ett badkar i badrummet nere, inget bubbelbad. Vi är båda också förtjusta i samma badkar, det ovan, fast med mörkgrå botten/utsida.

Men vi är dock långt ifrån renovering ännu, av badrummet ner. För ingen vill väl börja renovera så här nära inpå jul. Då vet man garanterat att man är utan badrum till jul och bor mitt i ett rivningsprojekt. Nej, tack! Men planerna finns ju...

tisdag 4 november 2008

Vävning

Igår fick jag väva första biten på min vita matta. Jag han hela 50 cm på kurskvällen. Överst kan ni ana ett litet mönster, det är rosengång. Men eftersom min matta skall bli helt vit så syns det inte så värst tydligt. Men det blir superflott! Men nu skulle jag ju vilja vara i vävstugan varje dag. Men det är en hel vecka till nästa gång...

Vita väggar eller?!

När spisen i timmerrummet blir klar skall vi forsätta med golvet och sedan lister och väggar. Jag har hela tiden haft vita väggar i åtanke, men när jag hittade denna fina bild på Gård och Torps hemsida, så blev jag lite osäker.

Det var ju supersnyggt med grå timmervägg (till vänster i bilden), mot den vita spisen. Jag kanske måste tänka om?!

Vitt tak och ljusare gått golv. Listor i grått eller vit?! Hmm...

måndag 3 november 2008

Värme



Den öppna spisen i timmer rummet är nu försedd med en kasett och den går äntligen att elda i. Sotningsbolaget var hit i slutet på förra veckan och godkände all installation och all kanaler.



Timmerrummet har ingen annan värmekälla än denna eldstad.

Nu är det kvar att göra den vit och fin. Det är inte så vackert med det mörkröda teglet, tycker vi. Så det skall på med puts och sedan vitt, vitt, vitt.

söndag 2 november 2008

Slut på helgen...


Hur skönt kan det vara med helg?! Tredagars till på köpet, men nu är det slut och snart går vi in i en ny vecka.

Var på bio igår kväll, såg Mamma Mia. Wow, vilken lättsam energi och glädjekick! Den skulle jag vilja köpa på DVD och ha hemma lätt tillgänglig och sätta på när det behövs lite skratt och tempo i tillvaron.

Även i helgen har vi slitit ute på gården, med hagar och vindskydd. Men något har vi gjort inne också, det kommer i ett senare inlägg, när jag hunnit ladda över en bild eller två.

Trångåsen

I helgen gjorde vi en utflykt till Trångåsen, när vi ändå var i Strömsund. En gård från 1839-talet som blivit varsamt restaurerad i samarbet...