onsdag 31 juli 2019

Gamla historier



Igår knackade det på dörren. Vi fick besök av en man vid namn Rolf. Han är född 1946 och bodde i vårt hus ca 1948-1955.

Han bodde i husets östra kök, med sin mor, idag vårt vardagsrum med öppen spis. Den väggfasta sängen vi har kvar i rummet, har han sovit i. Han kunde även berätta om utbyggnaden som varit på baksidan och kammaren där vi idag har badrum och skafferiet där vi idag har bastu.

Han berättade om sin mor som då hade vävstol i ”köket”. Hur barnen skrämdes för ”brunnskusa”, för att dom inte skulle gå för nära brunnen.

Hur rädd han var för sotarn.



Han berättade om gårdens arbetshäst Lissy (bild högst upp). Hon avled någongång under dom åren som han bodde här. Efter det åts det inge mer hästkött på gården.

Han hade flera historier om syskonen Märta och Daniel (bilden ovan), som då bodde i det södra köket. Var polkagrisarna gömdes, hur arg Märta blev när dom nallade godis. Hur snäll Daniel var och tog med Rolf till smedjan. Han fick ett eget lieorv, anpassat för barn. Smedjan som då stod i vår nuvarande hästhage. Att Daniel var bysmeden.

Han berättade om sin första kaffekask (lite väl tidigt skulle jag säga) i timmerbyggnaden som idag tillhör grannen, men då tillhörde vår gård.

Han hade historier från fäbodvallen Storåsen (bilden nedan). Som då tillhörde gården (delades med en annan gård). 

Han flyttade härifrån till Ringsta för att gå där i skolan. Han flyttade då till gården som idag kallas för Lindbergsgården.

Härligt besök som blandades av både skratt, minnen och några tårar.



Inga kommentarer:

Trångåsen

I helgen gjorde vi en utflykt till Trångåsen, när vi ändå var i Strömsund. En gård från 1839-talet som blivit varsamt restaurerad i samarbet...