torsdag 23 augusti 2018

Humleskörd



På vår gård finns humle, tre mot husväggen (södervägg) och en mot ladugårdsväggen (västvägg). Dom tre mot huset är gamla och kraftiga, den mot ladugården har vi själva satt dit för några år sedan. Den har tagit sig bra men är ännu inte lika kraftig och fin som dom andra, men på god väg. En av dom mot huset höll jag tyvärr på att döda förra sommaren när jag gjorde om rabatten. Men tack och lov tog sig halva i år ändå. Hoppas den kommer igen inom några år, ordentligt.

Har länge funderat på om dessa är rätt sort för att brygga öl av? Men saknar både kunskap och intresse för att ta reda på det. Men nu hörde jag att det i grannbyn på Mellestgården påbörjats ett ölbryggningsprojekt.

Erbjöd våra "buskar" till förfogande och dom kom förbi för några dagar sedan och tittade på kottarna. Jag hade tyvärr inte möjlighet att vara hemma och närvara men fick i efterhand besked att det var av rätt sort och dög alldeles utmärkt.


Humlen hos oss växer längst en stör, ca en halvmeter från väggarna. Eftersom humlen är gammal och kraftig har vi förlängt stören med en järntråd som vi sedan fäst i taket med en enkel anordning så att man kan knäppa loss hela järntråden och plocka ner hela växten på marken. På så sätt har vi fått till det enkelt för oss att skörda/klippa ner den på hösten. Vi klipper ner hela humlen till ca 15 cm varje höst. Sedan kommer den med knakande kraft igen på våren. Humlen är fantastisk att se på våren, man kan nästan se hur den växer minut för minut.

Humleskotten är även goda att äta, lite som ung sparris. Tar alltid några skott varje år och mumsar i mig, men är snål, för vill ha kraftig fin humle att njuta av mot husväggen.

Foto Johan Nykvist
@Mellestgården
#mellestgården

Inga kommentarer:

Trångåsen

I helgen gjorde vi en utflykt till Trångåsen, när vi ändå var i Strömsund. En gård från 1839-talet som blivit varsamt restaurerad i samarbet...