måndag 26 augusti 2019

Nästgårds



I juni, i år, startade den en ny restaurang i Hölje, ett stenkast från oss. Ca 2 mil norr om Östersund.

I födelsedagspresent fick jag ett presentkort på avsmakningsmiddag inkl dryckespaket. I fredags var det dags. Med några av dom bästa grannarna for vi Nästgårds.

Middagen skulle bestå av 8 rätter och 7 naturviner till det.




Gården där restaurangen ligger har varit ekologisk sedan tidigt 2000-tal. Dom har egna får/lamm, kor och ägg. Dessutom eget trädgårdsland men tar även grönsaker från Ås trädgård, några mil bort.

Mycket av ingredienserna är "ogräs" dvs för oss vanliga människor. Men dom på restaurangen har förmågan att förädla det till godsaker.

I salladen ovan har vi bl a blad från rallarros. Pesto av morotsblasten osv. Nedan har vi en gurka på en bädd av spenat och dekorerad med krasse.

På menyn stod 8 rätter och 7 naturviner.




Nedan fröknäcke med en lökpesto och obergin.




Nedan ett pocherat ägg.



Nedan rått lammkött med senapsfrön och kålrotschips. I denna rätt fann jag det enda ogräs jag inte tyckte om pga konsistensen. Minns dock inte vad det hette, men ser det överallt nu.




Nedan, Lammrostbiff med bla grönkolschips. Detta var dagens huvudrätt.




En glass, smaksatt med "ogräset" kamomill. Något vi har fullt av i hästhagarna. Lite harsyra som dekoration och smaksättning.




Vinerna var alla naturviner. Ett naturvin innebär att man har så lite påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt. Inga bekämpningsmedel. Oftast skördas druvorna för hand. Att tillsätta tex socker, vinsyra eller industriellt framtagen jäst är inte acceptabelt.






Inga kommentarer:

Trångåsen

I helgen gjorde vi en utflykt till Trångåsen, när vi ändå var i Strömsund. En gård från 1839-talet som blivit varsamt restaurerad i samarbet...