tisdag 2 april 2019

Fjället



I helgen gjorde vi en skidtur till Hållfjället från Ottsjö. En hyfsat kort tur, ca 8 km enkel väg. Valde detta pga att det utlovades ganska dåligt väder. Turen från Ottsjö börjar med brant stigning, antingen via en ravin där det går skotrar eller via slalombacken. Väljer man ravinen, kan man tigga lift av en skoterförare. Denna gången hade vi inte sån tur, kom inte en enda skoterförare. Mer motion istället. Man får upp värmen lagom innan man kommer upp på kalfjället där det oftast blåser kalla vindar på vintern.


Vi hade dock tur med vädret, sidvind på ditvägen och medvind på hemvägen. Däremellan lite solsken. Men hade absolut inte velat ha söndagens medvind som motvind. Då hade det tjurat till det rejält.

Ganska exakt halvvägs finns ett vindskydd, där det kan vara lagom att luncha/fika. Är det toppväder rekommenderar jag istället att man skidar en bit till. Man kommer då till ett ställe där det är ypperligt att bygga sig en snögrop och lappa lite sol om vädret tillåter.



Väl framme på fjällstationen uppskattar jag om det kommer en "värd" som bjuder på varm saft. Det känns extra välkommet. Just här och nu hände inte detta. Men när det händer är det väldigt uppskattat.

Eftersom vi var en grupp på sex stycken. Fick vi bo i "Stallet" ett eget litet hus med 8 sängplatser. Vi fick elda för glatta livet för att få värme till natten. Ingen service där heller denna gång. Veden var dessutom lite fuktig. Men vi skötte oss själva och fick en supermysig kväll i vår stuga ändå.

Annars är det tvåbäddsrum i huvudbyggnaden. Jättesöta rum i gammal stugstil.


"Stallet" är nyrenoverat och kommer bli riktigt bra, när det är klart. Ännu var inte vattnet indraget och toaletten fungerade inte. Det var bara att kuta över till huvudbyggnaden när man blev nödig. Det fanns heller inget att torka bord/diskbänk med, inget att svabba golv med. Även om detta stod i instruktionen att det skulle göras. Men det blir väl...


Vi serverades tre rätters middag på kvällen, efter bastun. Dock utan alkoholrättigheter denna gång. Sist jag var dit, så hade dom rättigheter. Så det beror nog på vem som har stället år från år.



Fjället är fantastiskt och minst en tur per år vill jag allt genomföra. Nu är det gjort och det blir nog någon till men kanske inte med övernattning. Finns fina turer man kan göra i Jämtland, bara över dagen tex till en våffelstuga. Hör liksom vårvintern till.

Älskade Jämtlandsfjäll!



Inga kommentarer:

Trångåsen

I helgen gjorde vi en utflykt till Trångåsen, när vi ändå var i Strömsund. En gård från 1839-talet som blivit varsamt restaurerad i samarbet...