måndag 30 november 2009

Ny vecka


Önskar er en trevlig vecka. Själv har jag mycket roligt att se fram emot denna vecka. Veckan avslutas med Julmarknad på Jamtli, alltid en höjdpunkt i julmånaden.

Bilden är från Agdas kafé i Mattmar. Skålen som är helt bedårande (ganska enorm i storlek) finns att köpa där för ca 1500 kr. Dom små små dubbelskålarna är ägg och salt koppar eller varför inte grovsalt och peppar.

söndag 29 november 2009

Jularrangemang




Lite bildbevis på vad jag använde mossan till som jag var ute och hämtade i skogen i morse. Förutom mossa blev det lite blåbärs- och lingonris. Nu skall jag så här på kvällskvisten övergå till blåbärs- och lingon glögg, Duvenkroks.

Trevlig adventsafton önskar jag er alla!

Vacker morgon



Ljuvligt vacker och kall morgon var det i morse, när jag var i skogen och hämtade mossa och L hämtade adventsgranen. Några skumma bilder från Hårkans strand.

1:a advent

Önskar er en trevlig första advent. Här skall det städas, fikas, glöggas och mysas denna härliga söndag. Skall bl a ut och plocka lite mossa, för att göra kransar och sedan skall jag kika efter en adventsgran att ha ute på gården, med lite belysning.

lördag 28 november 2009

Härlig lördag

Idag har M och jag bakat tunnbröd. Nu har vi bröd så det räcker långt över jul. Medan degen jäste åkte vi ner till Agdas kafé och fikade. I kaféet finns massor med fina saker till försäljning.

Hantverk så som ljus, muggar, skålar, glas, tovade halsdukar, tomtar, halm kransar och dyl.


Vi åkte även till Ocke trädgård, där dom så här inför jul har massor med jul inspiration, blommor och pyssel. På sommaren är det en vanlig trädgård, med växthus och blommor till försäljning.

Inbjudande entré med marschaller och eldar. För den jul älskande var detta ett gudomligt ställe.

Kristallkronorna i taket och den vita julgranen längst in, var superfina. Hittade mycket fint, men kunde inte köpa allt jag ville, men hit skall jag helt klart fler gånger.

fredag 27 november 2009

Fel idol...

åkte ut ikväll!

Äntligen!


Äntligen är det lagligt. I helgen blir det till att pynta inför första advent. Ljuvligt!

Förutom det skall jag tillbringa tid ute i dagsljus och baka tunnbröd.

tisdag 24 november 2009

Svar på lite frågor..


Nu är Vita Gåvor Jul i full gång och jag har blivit uppmanad att svara på några frågor angående vad jag gillar med julen, för att underlätta för min hemliga vän.

* Vilken jul kommer du köra på hemma i år? Den röda traditionella, den svartvita moderna? Eller romantiskt vitt & silver? Eller något helt annat?
Det blir självklart den röd-vita, det röda ger en så otrolig värme.

* Vad gillar du i julpynt väg?
Ljus, både el och levande, julgran med stora kulor - gärna i glas och tovade tomtar.

* Dekorerar du hela huset/hemmet eller bara enstaka rum?
Köket är julens mittpunkt hos oss, alla fönster får en ljuspunkt, stake eller stjärna och sedan kommer granen in i vardagsrummet.

* Nämn dina favorit juldekorationer.
Mina senast inköpta adventsljusstakar, alla härliga tovade tomatar och julgranen.

* Tycker du om tomtar? Dekorerar du med tomtar?
Framförallt tovade tomtar i grått, vitt och brunt. Hur många som helst. Gärna en tomte i varje hörn.

* Hårda eller mjuka paket?
Både ock, älskar paket...

* Nämn något du inte kan vara utan på julen.
Ledighet på julafton och juldagen.

måndag 23 november 2009

Tävling

Tävling hos Madicken. Vinst är detta vackra zinkhus. Ett sånt skulle jag vilja ha, tycker dock att dom är väldigt dyra, men otroligt fina. Tävlingen pågår till 30 november.

söndag 22 november 2009

Ljusstöpning




Nu har M och jag stöpt ljus hela dagen, gissa om jag är trött i fötterna. Skulle ha satt på mig stegräknaren, det blir säkert miljoner steg under en dag. Visst blir dom vackra snöbollarna och brinner länge länge. Gröt tallriken är också ett ljus med två-tre vekar. 90 långa vita ljus var blev det. Vi gjorde även några mörkröda och svarta som vi sedan lackade. Dom svarta skall jag ha till nyår.

Innan ljusstöpningen han jag in en sväng på Agdas kafé i Mattmar. Urgulligt och super mysiga saker till försäljning, framför allt inför jul.



Har vi bestämt oss?

Just nu är det dessa plattor som vi har hemma för påseende för att studera och fundera. Hur svårt kan det vara att välja. Snart finns ingen återvändo och vi måste bestämma oss.



lördag 21 november 2009

Luciakandidater


Idag ringde en kompis från Stockholm, som var på besök i Östersund. Vi åkte till Stocketitt för att fika och träffas, där var det julmarknad och luciasånger. Vi fick chans att rösta på årets Lucia. Snön med sin frånvaro gjorde att julkänslan lös med sin frånvaro den med. På marknaden såldes mycket mat, bak och hantverk.

fredag 20 november 2009

Trevlig helg!

I helgen skall jag åter träffa min vän M och vi skall tillsammans stöpa julens ljus. Vi skall börja med ett besök på Agdas kafé i Mattmar. Har aldrig varit dit men har hört så mycket gott om det kaféet. Sedan blir det ljusstöpning för hela slanten och en god gemensam middag.

Det är även julmarknad i Lit, med gröt och stut, men vi får se om det blir ett besök dit eller inte. Julkänslan har liksom inte infunnit sig pga av det snöfattiga vädret som är. Men oavsett väder så är ju hembygdsgården i Lit värd ett litet besök, urgulligt.

Lite ridning blir det nog också, sovmorgon har jag beställt - en av dagarna och sedan lite mys vid brasan och god middag tillsammans med sambon.

Urhärligt med helg på hemmaplan!

torsdag 19 november 2009

Vita gåvor

Swapen Vita gåvor är igång igen, temat denna gång är Jul. Senast den 13 dec skall vi skicka ett paket till våran hemliga vän. Så lagom innan jul kommre det ett paket med posten i min brevlåda, hoppas jag. Bloggen som jag följer just nu är helt bedårande, vilket hus och vilken fantastisk god smak min hemliga vän har. Skall verkligen bli superkul.

Julbak

Träffade goa vännen Malin och tant Anna, igår kväll. Vi bakade rullrån tillsammans. Himla mycket roligare att göra det tillsammans än ensam. Det var första julbaket för i år, nu närmar det sig med stormsteg, nästa helg är det första advent. Vi har fortfarande helt snöfritt dock. Himla trist.

Tant Annas recept på rullrån är supergott, smular inte lika mycket och får en lite karameliserad smak. Hennes rullrån bjuds det på vid julbordet vid Tännforsen och hon säljer dom även på Jamtli. Mina rullrån håller jag för mig själv, bjuder kanske på någon enstaka...

tisdag 17 november 2009

Betong bok

När skolbarnen dyker upp på hösten och vill att man skall köpa något ur deras jultidningar, så är jag väldigt lätt övertalad. I år blev det en bok om betong, hmm - så intressant?

Jodå, blev faktiskt sugen på att göra mig ett fat, med hjälp av betong och rabarberblad. Har funderat på det länge och nu har jag en komplett instruktion. Men det får vänta till våren, när man kan hålla till ute och kladda.

måndag 16 november 2009

Ottossons Bygg AB


Äntligen skall det komma igång. I slutet av veckan kommer Ottossons Bygg AB och skall börja riva inför våran ombyggnad till badrum med bastu.

fredag 13 november 2009

Stubbar


Här om dagen kom jag på att jag vill ha två stubbar, björkstubbar. Från ingenstans kom den idéen. Hmm, hur fixar man det så där bara. Får åtminstone vänta till våren skulle jag tro. Men vill ha dem till pallar i timmerrummet, framför brasan. Ovansidan skall förgyllas av dom två fårskinns sittdynorna som jag tryckte på förra helgen och undersidan skall jag klä med skinn för att skydda det nymålade golvet.

Bilden är från Jamtli där det finns ljus att köpa som liknar björkstubbar, fast model mindre. Söta.

Snart får vi börja pynta för julen...

söndag 8 november 2009

Tryck på fällar

Våran lärare i helgen har varit Britt Solheim från Geilo i Norge. Britt har skrivit en bok om skinnfällar. Boken heter Skinnfeller - Du kan lage selv. Boken är tyvärr slut för tillfället men kommer att tryckas upp på nytt. Hon har även en hemsida och en grupp på facebook som heter "Skinnfellgruppa"

Tryck klossarna som vi använt i helgen görs i Norge på Fjellform i Geilo, hemsida. Så där kan du hämta lite mer tips ifall du skulle bli sugen.

Mer tryck...

Nu är "skinnfällstryckkursen" avslutad och mycket tryckta fällar och annat har det blivit.




En tryckt fäll skall av tradition innehålla syboler ur fem olika grupper - sol - vatten - växter - djur och den femte bilden som ofta motsvarar kärlek, balans tex keltisk form.

Jag är en ganska enformig person för jag fastnade ofta för en typ av tryck kloss och använde endast den. Men visst fick jag till fällar som även innehöll alla dessa symboler.




lördag 7 november 2009

Halvfärdigt...

Sittlappar som nu väntar på att få kantband. Kantband syr man av bukskinnet. Jag har valt en ljus och en mörk, så får man se två olika effekter.


Den heltryckta fällen är klar, den skall ju inte få något kantband. Utan förblir i sin naturliga form.

Handledsvärmare skall det bli av dessa när jag har sytt klart. Kanske en julklapp till någon, vi får se ifall jag hinner. Sömnad är ju inte min starka sida.

Fällen i närbild!

Kurs

I helgen går jag kurs i konsten att trycka på fällar, en mycke gammal tradition. Vi använder vanlig textilfärg från Panduro Hobby. Som sedan härdar i ca en vecka och håller lång lång tid. Våran lärare är Britt från Norge, där traditionen att trycka på fällar är ännu "större".

Valde att fylla en hel fäll med tryck, tätt tätt. Började med att markera ut en mittlinje och trycka längst den. Dom flesta plädar börjar med en till tre ramar runt och sedan går man mot mitten och jag skall prova även det. Men började med detta.

Årgång och signatur är tydligen vanligt. Jag avstod från signaturen men satte dit årgången i ett hörn där det kändes lämpligt.

Fortsatte sedan med sittlappar, två stycken. Att välja tryckblock bland Britts 100 tals är inte det lättaste. Antingen lägger man ut tryckblocken på fällen eller så trycker man upp flera på papper och laddar upp på fällen för att se hur det blir.

Färdigt resultat får ni se inom kort.

Jag har tryckt på våra egna fällar från våra egna får. Ännu stoltare blir man då över resultatet.

Trångåsen

I helgen gjorde vi en utflykt till Trångåsen, när vi ändå var i Strömsund. En gård från 1839-talet som blivit varsamt restaurerad i samarbet...