måndag 2 april 2012

Lakrits + Choklad = Kärlek

fudgesnittar

Choklad och lakrits är något som jag lärt mig att tycka om tack vare Islands härliga utbud av godis. Till påsk blir det därför att baka dessa ljuvliga kakor med lakritssmak. Kakorna har via tidningen land vunnit småkakornas SM, så det kan ju inte vara fel i smaken.
30–35 stycken
150 g rumsvarmt smör
¾ dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
knappt 1 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
4–5 st mjuka lakritskolor (80–100 g) av typen Kicks, grovhackade (mängden avgörs av hur mycket lakritssmak man önskar)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör det mjuka smöret, strösocker och muscovadosocker till en slät kräm i matberedare eller med elvisp.
3. Tillsätt sirapen och blanda noga.
4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker i en separat skål och tillsätt detta. Kör till en jämn
och slät smet.
5. Rör sist ner de grovhackade lakritskolorna för hand.
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma 4 knubbiga längder. Använd lite mjöl vid utbakningen så fastnar inte degen. Den är rätt mjuk i konsistensen.
7. Lägg längderna på bakplåt med bakpapper på, två stycken på varje plåt. De behöver inte plattas till utan flyter ut i ugnen.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15–18 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de ännu är lite varma.

Inga kommentarer:

Trångåsen

I helgen gjorde vi en utflykt till Trångåsen, när vi ändå var i Strömsund. En gård från 1839-talet som blivit varsamt restaurerad i samarbet...