fredag 24 februari 2017

Mandelmanns gård

Foto: Cecilia Möller/TV4


Favorit på TV just nu - Mandelmanns gård

I dokumentärserien "Mandelmanns gård" har vi fått följa paret Mandelmann, som driver en kravmärkt gård på Österlen. Under åtta avsnitt har vi fått följa familjens vardag under flera årstider, med allt från odlingar och djurskötsel till vardagens matlagning. Nu börjar det gå mot sitt slut, ett avsnitt kvar, tror jag.

Har stor beundran för parat, lite som dom skulle man vilja leva, men inser att jag aldrig skulle orka. Dom är mycket speciella och gården är enorm. Men vilket härligt liv - delvis. Att leva så nära naturen, måste vara en lisa för själen, men det har absolut sina för och nackdelar. Men tror att man får glömma allt annat liv utanför, solsemester, slalomresa, turridning på Island osv. Trädgården och djuren kräver sitt, dygnet runt, året runt. Men det ser väldigt härligt ut.

Blir det någon gång semester mot Österlen - garanterar jag er att jag gör ett stopp på Mandelmanns gård, shoppar loss bland deras ekologiska produkter och fikar bland växterna.

Underbart program!

onsdag 22 februari 2017

Möbeltyg


Nu har vi solvat klart möbeltyget, över 1000 trådar. Nästa moment är att skeda. Har fortfarande lite svårt att bestämma grundfärg och ränder.


Efter att vi skedar är det dags att börja väva. Jag är inte först på denna väv så jag har möjlighet att titta lite på andras färgsättning innan jag bestämmer mig. Jag är mest fundersam över hur tät den blir. Väljer jag grå grundfärg så vill jag inte att den vita grunden skall synas.


Samtidigt som vi sätter upp denna så är det andra som börjat med ljusa pläden. Så den flätan är klar och skall förskedas nästa gång. Den kommer jag troligtvis att väva innan möbeltyget. Skall testa extra tjocka och extra långa fransar.

fredag 10 februari 2017

24 timmar i Åre


Vilken lyx vi har så nära hemma. Igår efter jobbet åkte vi till Åre. Blev hämtade med bandvagn från Buustamons parkering. Installerade oss på rummet innan middag. 

Åt tvårätters middag på Buustamon, innan dom körde ner oss med skoter igen. Vi skulle roa oss på byn.

På natten fick vi vandra upp sista biten till Buustamon. Då fick vi inte skjuts. Men vi var förberedda med varma kläder och pannlampor.


Sov så otroligt gott i natt. Sköna sängar och så otroligt tyst. Vaknade till finväder. Åt en lugn och skön hotellfrukost innan vi ställde oss på slalomskidorna. 

Åt Hummelstugans supergoda Jägarpizza för att orka hela eftermiddagen på skidor igen.


Tillbaka på Buustamon satte vi oss i dom uppvärmda baljorna utomhus för att tina kropparna. Efteråt var det dags att få skoterskjuts till parkeringen igen.


Innan vi lämnade Åre stannade vi för en fika på Åre bageri.

Anledning till denna helt underbara "helg" var att Magnus Carlsson spelade på Bygget igår kväll.

söndag 5 februari 2017

Härlig helg


Både förra helgen och denna helg har vi varit iväg till Vålådalen. Anrik skidanläggning i västra Jämtland, inte långt från Åre. Skidspåren har varit perfekta. Ja, vi har åkt längd i längdspåren. Finns allt från 1,1 km, 2,5 km, 5 km, 7,5 km till riktigt långa spår.

Vi har bara farit över dagen. Men kan varmt rekommendera övernattning, bastu, bubbel bad mm.

Idag for vi hem. Blev bjudna på älgfilémiddag hos grannen. Hjälpte vi till att rensa Röding, blev hälften av fångsten vår. Svårt att tacka nej :)

Trångåsen

I helgen gjorde vi en utflykt till Trångåsen, när vi ändå var i Strömsund. En gård från 1839-talet som blivit varsamt restaurerad i samarbet...