söndag 31 maj 2009

Blommor

Idag har vi varit till Ollsta och inhandlat alla sommarblommor på Lits handelsträdgård. Det är ett underbart ställe. Ordning, reda och väldigt fräscha blommor.

Han med att plantera ut allt under kvällen. Något enstaka blev kvar, men jag behöver några nya krukor.




Från frö till blomma

Av en granne fick jag förra året hundratals små vallmo frön. Spred dem lite överallt på gården, för jag visste inte riktigt var denna blomma trivdes.

Av hundratals frön har jag nu hittat tre-fyra blommor, underbart söta, under en buske. Man får vara glad för det lilla!

fredag 29 maj 2009

Trevlig helg!

Bjuder på en bild på snöklädda Åreskutan, som den ser ut här hemifrån, så här i slutet på maj. Vi går mot en utlovad varm helg och närmar oss juni, en sommarmånad. Trevlig helg allihopa!

torsdag 28 maj 2009

Två blir en...


Har köpt ett bord med trasig bordsskiva på loppis och vid en auktion tidigare har jag köpt ett gammalt bakbord. Dessa två skall jag sätta ihop (såga lite och snickra lite) sedan har jag ett fint planteringsbord.

Frågan är ifall jag skall måla skönheten därefter? Ja ja, jag får se, bilder kommer också, ville bara berätta vad jag sysslar med, när jag får lite tid över.

Projekt dass...

har dragit igång. I helgen målade jag dasset första strykningen med falu rödfärg. Sedan skall fönstret och dörren byta färg från blått till guldocker, där också. Efter det skall vi nog måla det vitt invändigt, men dock spara några trädetaljer, tex dass luckorna som är så fina. Golvet och taket invändigt skall målas och sen får vi se, en ny gardin kanske.

Det är inget som används, utan är bara en vacker liten "pärla" på gården.

Vi skulle även vilja byta taket utvändigt, får börja leta efter likadant plåt som vi har på hus och stall tak.

Lyfta upp det, räta upp det, skulle nog också behövas.

Återkommer med bilder och annat framöver...

onsdag 27 maj 2009

Guldocker

Guldocker är en gammal vacker "gul" färg som vi har bestämt oss för att ha på fönsterbågar och dörrar. Boningshuset är klart, men stallet är bara just påbörjat, så just nu ser det ganska roligt ut. En del dörrar och en del fönster är gula respektive blå, en salig blandning. Men man skall inte studera pågående arbete, men hur länge räknas det som pågående arbete? Jag ser inte fram emot att skrapa dörrarna med alla dessa springor. Tänk om jag fick med mig sambon på tanken att göra nya dörrar...

tisdag 26 maj 2009

Rabarbertider







Nu är det hög tid för rabarber här hos oss, från egen trädgård. Har hunnit göra både kräm och en hederlig smulpaj. Mer lär det bli eftersom det är så gott.

Recept på rabarber soppa såg jag häromdagen och vatten med rabarber i är aldrig fel. Rabarbersaft lär det nog också bli, bara tiden räcker till.

Recept går bl a att finna på Tasteline.com hur bra som helst och mycket att välja på.

måndag 25 maj 2009

Sekelhuset i Lit

Kvällen idag har jag tillbringat på Sekelhuset i Lit, med kurskompisar. En trevlig kursavslutning på det mycket trevliga fiket vid Indalsälven. Huset är stort, uppdelat i privat boende och fik/restaurang. Inredningen är gammaldags, med massor med små detaljer att studera.

Välj t ex kaffekopp efter eget tycke och smak, t ex efter ditt eget favorit årtionde...


En liten "skada" jag har gör att jag studerar lister, färgsättning, gardiner, lampor, krokar, lysknappar, eldragning m m

Tror ägaren tillbringar mycket tid på loppis och auktioner, det finns mycket detaljer att studera och njuta av.

Förutom detta är både fikabröd och mat mycket gott. Så har ni vägarna förbi, längst väg 45 så är det helt klart värt ett stopp.

Vävning


Idag är sista gången på vävkursen. Idag skall jag plocka ut min andra vita matta ur vävstolen. Som avslutning skall vi gå ut och äta tillsammans på ett mysigt ställe i Lit. Berättar mer efteråt...

söndag 24 maj 2009

Trevlig vecka!

Idag har häggen börjat blomma, med sin ljuvliga doft förgyller den gården.

Nu är långhelgen slut för denna gång och framför oss har vi en lång vecka istället. Vi har slitit hårt med målning, hagbyggen, trädgård och dyl, så nu behöver man gå till jobbet och vila upp sig (får man säga så). Men jag behöver vila från kroppsarbete, har träningsvärk på lite udda kroppsdelar, så som underarmarna efter målningen och underarmarna får granterat vila på arbetsplatsen.

Trädgårdland

I helgen har jag sått i trädgårdslandet. Kanske ett par veckor för tidigt, men jag chansar och hoppas att det går bra. Förutom vitlök och broccoli så finns där morötter, röd- och gul lök, rädisor, sallader, presilja, dill m m.


Snickarbänk

Leif har blivit med snickarbänk. En sån där gammal som man minns från träslöjden i skolan. Nu skall han putsa upp den och sedan skall den väl få sig en fin plats i framtiden. Tills dess får den pryda logen, med allt annat bråte.

onsdag 20 maj 2009

Långhelg!

Nu har vi långhelg att se fram emot. Slutar 12 på onsdag, ledig torsdag och fredag och sedan helg! Massor med tid och massor att göra... Det är Kristi himmelsfärdshelg, vi skall umgås med släkt och vänner, pyssla hemma på gården och jag skall försöka hinna med att åka på en Islandshästtävling i Timrå.

Bilden är tagen från byn hemma, med dom fortfarande snötäkta Oviksfjällen i bakgrunden och tranorna som flyger högt på himlen. Vi har alltid väldigt mycket tranor och storspovar i byn så här på försommaren.

tisdag 19 maj 2009

Humlestörar

Längst husväggen har vi tre humlen. Hittills har dom klättrat ända upp till taket längst en ståltråd, men från och med nu kan dom klättre längst en stör. Inte bara praktiskt utan även väldigt snyggt.

måndag 18 maj 2009

Välkommen flugsnappare


Nu är fågelholken färdigmålad, fylld med tovat hästhår och uppsatt. Den är uppsatt på den södra kortsidan av stallbyggnaden. Välkomna alla småfåglar!

söndag 17 maj 2009

Trädgården

Idag har jag gjort ett ryck i trädgården. Rensat gammalt visset, fyllt på med jord, täckbark och skrivit namn på dom nya namnskyltarna. Köpte dem på Jamtli igår, dom är som krittavlor och sedan följde det med en vit specialpenna.

Hunnit med att plantera det jag köpte förra veckan har jag gjort också.

Tak

Idag har L slitit med taket ovanför stalldörren. Jag har målat brädorna för några dagar sedan med falu rödfärg, undertill. L har snickrat upp dom.

Takspånet har vi hittat i en gammal lada här i byn. Det har legat torrt i ladan, i hur många år, vet vi inte.

Innan det kunde spikas på plats skulle det ligga blött. Sedan var det bara att börja lägga det omlott.

Resultat enligt ovan, fast inte riktigt klart ännu. Gammaldags tak som med tiden bara blir vackrare. Det skall upp lite lister på kanterna, som skall målas i vitt eller falu rött.

Ny bok

Hittade denna bok på Jamtli igår, den belyser just vårat största problem här, vårat kalla klimat. Skall bli spännande att läsa i den och se om man kan få tips om hur man gör och vad man bäst odlar och inte odlar här i våra trakter. Mycket vackra bilder var det i den.

17 maj

http://www.youtube.com/watch?v=-8JRtGMBUz0

Rätt låt vann och vilken fest i Norge, först seger och sedan 17 maj. Låten är underbar och värd varenda poäng. Älskar den och kommer att sjunga den om och om igen, den sätter sig med full kraft.

lördag 16 maj 2009

Vårmarknaden

Fick med mig en haltande sambo till vårmarknaden på Jamtli. Ovan kokas det falu rödfärg.

Jamtli är en idyllisk miljö att vandra omkring på. Många utställare var det och gott med fika på Kafé Slalom.

Köpte en bok och plant. Återkommer om detta!

Vårmarknad

Idag skall vi till Jamtli på deras Vårmarknad. Med 90 utställare, föreläsare, hantverkar och annat smått och gott så skall vi väl lyckas hitta massor med inspiration.

Se Jamtlis hemsida.

fredag 15 maj 2009

Våren

Sommaren kommer även om det går lite långsammare då våren är så kall som den är här just nu. Men till helgen har dom lovat lite värme. Längtar så !

Har inte kunnat hålla mig, det blev ett besök till växtvaruhuset igår och inköp av två blom-buskar, Kinesisk smörboll och Höstgullris. Smörbollen har redan hunnit få sig en plats i trädgården, men Gullriset har jag inte kommit på var jag skall placera, ännu.

Trevlig helg!

Ny bok!

Jag vill ha denna nya bok. Har lagt in en bavakning både på Adlibris och Bokus.

Beskrivning:

Något vitt, något grått,något nytt, något fått,något gammalt och slitet,något blankt, feminint och slitet ...

Det är insidan som räknas! Det spelar ingen roll om du bor i en lägenhet mitt i stan eller i en vanlig villa från 70-talet - väl innanför ytterdörren kan ditt hem ändå vara ljust och charmigt lantligt.

Rustad med pensel och några burkar vit färg kan du själv skapa den lantliga stilen som känns så rätt i tiden - och det utan att vända ut och in på plånboken! För den som vill inreda sitt hem lantligt är loppisar och antikbodar rena guldgruvan. Den som är händig tillverkar själv inredningsdetaljerna med rätta stilen.

Låt dig inspireras av inredningsspecialisten Anna Örnbergs handfasta tips och kreativa idéer för att själv skapa en ljust romantisk eller robust lantlig stil hemma.

torsdag 14 maj 2009

Fåglar?


Härom dagen fick vi en hemgjord fågelholk av en granne. Nu har jag hunnit måla den en gång och ska väl måla den en gång till. Sedan skall jag förbereda lite, med lite ulligt hästhår i botten. Sedan blir det att snickra upp den på väggen och hoppas att det flyttar in tex en flugsnappare. Så vi får lite mindre mygg och flugor.

onsdag 13 maj 2009

Vädret...

På våren (maj) har jag lite svårt att anpassa mig till livet här i Jämtland. Blir maj en kall, regnig och blåsig månad, då börjar jag få lite panik. Sommaren här uppe blir då så himla kort.

Jag trivs med den Jämtlänska hösten, ifall man bortser från svinnovember. Men då kan man alltid krypa inomhus, tända brasa och ljus och vila upp sig inför julen. Vintern är helt fantastisk här uppe och sedan skall vi ju inte prata om vårvintern, ooh så härligt.

Har inga problem med att april månad är lite lynnig, men när maj fortsätter att vara lynnig, med isvindar, hagelskurar och jag drar på mig mössan och längtar efter långkalsonger, då får jag lite smått panik. Då är det endast juni och juli kvar, för augusti är ju redan en höstmånad här uppe.

Det är under dom kalla majmånaderna jag alltid börjar att fundera på att flytta tillbaka till Stockholm...

tisdag 12 maj 2009

Vinbär

Vi är helt självförsörjande på saft. Vi får väldigt mycket röda och svarta vinbär i vår trädgård. Problemet är i första hand att hinna plocka av dom på hösten, men nästa problem är att hinna tömma frysen vartefter och fylla flaskorna med saft. Nu är vi dock inne på sista rycket. Saftar för att tömma frysen, snart är det dags att fylla på med nytt.

I år blev det även en hel del jordgubbs saft, vilket vi inte har hunnit safta eller sylta slut ännu (dvs allt).

Gammalt vackert?!

Ibland blir man sugen på att snickra en ny brunn, men samtidigt är det vackert med det gamla grånade virket och det rostiga järnet. Väderbitet till tusen. Den får nog stå ett tag till, locket är ju helt och fräscht, det är väl huvudsaken.

Den försvinner vackert i grönskan på sommaren, men just nu när allt är brunt-grått, så är detta ännu en brun och grå sak i allt det brun-gråa.

måndag 11 maj 2009

söndag 10 maj 2009

Häggen på gång

Häggen är det första trädet som verkligen är på gång just nu. Den har en ljuvlig doft och blommar oftast lagom till skolavslutningen här hos oss. I Stockholm var det syren till skolavslutningen, men här kommer syrenen lagom till midsommar.

Ser fram emot häggen, då jag passerar den goda väldoften på väg till och från stallet.

lördag 9 maj 2009

Gult är inte fult...




Jag bjuder på gult från trädgården idag. Det blommar helt ljuvligt i rabatterna just nu.

fredag 8 maj 2009


Blev uppmanad av Karoleen att besvara lite frågor om min trädgård:

Hur ser din trädgård ut?
Det är ingen direkt trädgård utan istället en gårdplan med massor av gräsytor och grusad infart. Trädgården är omgärdad av vårat hus, vårat stall och våran stora vebod. Ut mot vägen har vi en gärdsgård, längst ena långsidan av gården har vi grannens grusade infartsväg (som vi döljer med en häck och björkar) och i övrigt är det hästhagar runt gården på utsidan av byggnaderna. Längst gårdkanterna har vi flera björkar, men även två häggar och en rönn. Från gården har vi utsikt över fjällvärlden, Åre och Oviksfjällen. Har trägårdsland med hallon, vinbär, krusbär, rabarber, kryddor och där brukar jag även så lite grönsaker så som sallad, rädisa, lök, ruccola, ärtor, morötter. Tre perenn rabatter, en av dem är supertidig med sina krokusar, snödroppar och andra vårblommor. Har flera syrener. Fikaplatser har vi två, en fast och en som är lättare att flytta runt möblerna på. En hängmatta hänger mellan två björkar, med utsikt över hagar och fjällen. Vi planterar mycket sommarblommor i krukor, urnor och trälådor inför sommaren.

Tycker du mest om blommor, träd eller gröna växter?
Jag blir lycklig av dom första vårblommorna, dom får mig att inspireras att fortsätta med resten av växtligheten. Likaså gillar jag att besöka växtvaruhuset och köpa dom blommor som skall planteras inför sommaren. Älskar häggen, när den blommar och rönnen när den bär bär. Så minst föredrar jag nog gröna växter i trädgården, gillar det som blommar.

Hur ser din drömträdgård ut?
Lite gräsmatta, har för mycket idag, mycket sten (plattor, grupper osv) och stenväxter, mycket gångar och mycket växter. Jag vill ha växter som blommar olika tider på sommaren, så det hela tiden finns något nytt att se fram emot. Vackra färger på hösten, skulle behöva komplettera med något som blir riktigt rött, saknar det på hösten.

Vad saknas i din trädgård?
Ett växthus och en bubbelpool. Fler växter som blommar på sensommaren. Lite mer höst, vinter belysning, men det håller vi på med.

Vad gillar du för färger i trädgården?
Vitt, gult och blått, inte rosa, på blommorna. På dukar, sitt dynor och annat vill jag ha vitt eller rött, så det matschar huset. I övrigt så naturligt som möjligt så som sten, rost, trä, inge plast eller keramik. Dvs gillar inte tomtar och troll!

Hoppas jag hjälper min hemliga vän lite i alla fall!

Trevlig helg!



Mitt senaste inköp till hästsamlingen. I första hand är det ju trähästar som jag gillar så skarpt, men ibland slinker det in en och annan häst i annat material. Dessa är gjorda i lera och på en av dem syns tydliga lavafläckar som gått igenom glasyren. Finns att köpa hos Helen på hemsidan.

Trångåsen

I helgen gjorde vi en utflykt till Trångåsen, när vi ändå var i Strömsund. En gård från 1839-talet som blivit varsamt restaurerad i samarbet...