fredag 29 februari 2008

Badrum på bokrean


Har införskaffat en bok om badrum på bokrean. Kanske kan den ge oss lite inspiration så att vi kommer igång med renoveringen av vårat helt nya badrum. Vi funderar på att bygga ut den toalett som finns på nedervåningen och utnyttja rummet intill och där lägga in bastu och relax.

Boken verkar väldigt bra, har dock ännu bara hunnit bläddra igenom den. Inspirations törstig...

torsdag 28 februari 2008

Dags att förså

Vem får lust att förså när snömängden är enorm utanför?! Det här lägget som jag brukar ha blommor i på sommaren, syns inte i dagsläget. Bilden ovan är tagen i dec-jan någongång. Idag är den helt osynlig under snön och då är det dags att förså enligt fröpåsarna.

Ska i allafall åka till Växtvaruhuset och köpa planteringsjord idag, så får vi se när jag sår. Fröna är redan inköpta sedan tidigare från Frö med posten, hur smidigt som helst, allt i brevlådan.

lördag 23 februari 2008

Helgen blev inte som planerat


Basilusker på besök och detta medför att jag blir anfådd bara jag går från soffan till köket för att fylla på glaset med honungsvatten.

Detta är något som jag verkligen avskyr, skall dock inte klaga är väldigt sällan sjuk. Men det är ändå väldigt trist. Tycker inte om att vara orkeslös. Vill göra roliga saker på min lediga tid.

Uppskattar min trådlösa uppkoppling ännu mer nu, kan bära med mig datorn oavsett om jag ligger i sängen, soffan eller sitter vid köksbordet. Lyx!

fredag 22 februari 2008

Helgens projekt - skyltar

I helgen skall jag försöka mig på att göra träskyltar med vacker text. Har på Cosas hemsida sett Ylva Skarps kalligrafi skyltar, otroligt vackra.

Men eftersom jag inte har råd att köpa dem just nu så skall jag försöka mig på att göra sådana till mig själv. Har ju inte hälften så vacker handstil som denne Ylva så mina kommer inte alls att bli lika vackra. Men kanske duger dom åtminstone.

Men ni som har råd, gå in och titta på
www.cosas.se

Bilden ovan har jag lånat från Cosas hemsida.

söndag 17 februari 2008

Ny tavla

Har länge velat göra en tavla på canvas tyg. Till slut hittade jag denna bild, för er som inte ser vad det föreställer, ett hästhöga bakom vit pannlugg. En vinterdag med dimma runt omkring. Bilden föreställer våran vackra Meyla från Jemthagen.

Bilden är tagen av mig förra vintern.

Skickade in bilden till Expertfoto och för några hundralappar fick jag denna canvas tavla åter. Mycket fint tycker jag.

Gör man en egen med något tyg på istället, så kan man byta motiv med årstiderna. Men för oss som gillar hästar blev detta nästan ännu bättre.

Nu skall vi bara finna en bra plats för tavlan. Just nu hänger den i hallen nere.

Skulle nu i efterhand velat ha en till, fast spegelvänd, då hade det blivit som att titta på en häst framifrån.



lördag 16 februari 2008

Nya kökshyllan på plats


Hyllan har fått sin nya plats i köket. Nymålad och fin. Min önskan är att få upp en bonad bakom, men har ännu inte hittat rätt bonad. Den kommer väl så småning om.

fredag 15 februari 2008

Några bilder från köket



Köket är special snickrat av en snickare i Hedesunda, utanför Sandviken. Vi fick vara med och önska och tycka från början till slut, fast lite envis var han nog. Färgen på köksskåpen har Per Sundberg, i Ringsta, tagit fram. Väggfärgen, dvs på pärlspånten, har jag berättat om tidigare. Fönsterglasen i överskåpen är handblåst och har tidigare suttit i det gamla ridhuset på Campus i Östersund. När vi renoverade köket, slog latheten in, vi beslutade att inte byta taket. Detta var dock lite trist, konstaterade vi efteråt. För när Gertrud, som bodde här tidigare var på besök så berättade hon, att under detta tak, finns originaltacket med gamla breda plank kvar. Himla surt, kunde vi bara konstatera. Nästa renovering av köket (om hundra år) då tar vi fram det gamla taket, helt klart.

torsdag 14 februari 2008

Ny hylla till köket

Håller på att måla en ny hylla till köket. Hyllan är gjord på Kulturarvet i Östersund. Sedan har jag målat den med en linoljefärg som Bernt Adolf blantat åt oss.

Hyllan skall sättas upp ovanför låren i köket. Hade velat ha en bonad att sätta upp bakom hyllan, men har ännu inte hittat någon passande.

Så hyllan har till helgen torkat så pass att den kommer att sättas upp utan bonad och bonaden får istället komma på plats senare.

Ovan bild på mitt målningsprojekt. Ny bild när hyllan sitter på plats får komma senare.

onsdag 13 februari 2008

Stallskylt

Här får ni en titt på min hemgjorda skylt till stallet. Skylten har jag köpt på Hobby boden, sedan har jag själv blandat till färgerna och målat. Snygg tycker jag själv, för den nybörjare man är på att måla. Den pryder nu insidan av stalldörren. Den är lackade så den skulle gott kunna sitta på utsidan också, men jag blev så rädd om den, när jag lyckades så väl med den. Hi hi.

måndag 11 februari 2008

Kallsta bys laga skifteshandlingar



Leif har fått byns gamla handlingar att bevara. Det är Kallsta bys laga skifteshandlingar, med bl a gamla kartor från både Kallsta och Ringsta.

Boken som finns med är i gammalt gulnat papper med slitna kanter. På första sidan börjar texten: År 1858 den 4 augusti inställde sig undertecknad, lantmätare i Kallsta by, belägen uti Liths härad och socken af Jämtlands Län...

Det är riktigt svårt att tyda det skrivna i handlingarna då dom är skrivna med gammal svenska och med en otroligt vacker handstil/skrivstil.

Rena konstverken!




söndag 10 februari 2008

Mer om kökets färgval



Här kommer ytterligare en bild från köket och dess färgval. Som jag skrivit tidigare så har vi valt väggfärgen efter en blomkruka. Lister och dörrar är gråa och detta gråa kommer att följa alla dörrar och lister på hela nedervåningen.

Listerna till hela huset är specialbeställda från sågen i Orrviken. Efter en modell som vi funnit i huset sedan tidigare. Så vart efter vi renoverar byter vi ut lister i hela huset.

Bordet har jag köpt på auktion. Målat med en mörk engelsk röd färg och likaså den lilla hyllan ovanför.

Trösklarna har Bernt Adolf gjort åt oss. Jättesnygga!

Trägolvet är från Föllinge. Behandlingen är vi inte nöjda med och där får vi se vad vi gör med det i framtiden.

lördag 9 februari 2008

Jag som älskar hästar

Har ännu en gång lyckats köpa hästar. Tack och lov - endast av trä, säger Leif säkert. Men jag har en förmåga att samla på mig hästar, både levande och i trä.

Hittade dessa tre på Hamngatan 12, här i Östersund. Hästarna kommer från Formodesign och kommer att pryda fönsterbrädan i vårat sovrum.

Den gröna får sprida lite vårkänsla över rummet.

fredag 8 februari 2008

Alltid blommande pelargoner

Leifs favorit blomma är Pelargon. Gissa då vilken blomma som inte faller mig i smaken, jo den samma. Den är vacker när den blommar, men ack så kort tid, sedan är den allt annat än vacker. Den skräpar till förbannelse och på vintern är den dö trist. Leffe vill så gärna att vi sparar dom och försöker få till dom nästa sommar.

Fann detta fina förslag till insyns skydd, med Pelargoner, på nätet.

Den pryder nu tvättstugans fönster. Där vi tidigare stått och strykt mitt framför fönstret, med väg utanför, känns det nu lite bättre och insyns skyddat.

Men framför allt så har Leif fått Pelargoner året runt som blommar och jag slipper plocka skräp.

Förslag på inköps ställe på nätet http://www.formodesign.com/ leverantiden var enorm, 1 dygn.

torsdag 7 februari 2008

Val av färg till köks väggen


När vi skulle välja färg till pärlspånt väggen i köket, plockade jag fram en kruka som jag gillar. Jag och Leif tog med oss krukan och for till min moster. Hennes man Vandy är duktig målare och han fick i uppdrag att ta fram färgen som krukan hade.

Resultatet ser ni ovan.

På bilden syns ett auktionsfynd, ett litet bord, som jag målat i en mörk engelskt röd färg, med lite stöpling på kanten.

onsdag 6 februari 2008

Ljuslykta till timmerrummet


Leffe har köpt tre fina ljuslyktor på Mio som vi satt upp i timmer- rummet. Dom ger ett jättefint, dock svagt, sken.

Glaslyktan gick att få med olika färger på tyget som sitter på utsidan.

Metall pinnen som det sitter en blomma på gick också att få med olika motiv, tex ett hjärta istället för blomman.

tisdag 5 februari 2008

Tapet till lilla sovrummet


Vi har äntligen hittat tapeten som vi vill ha i lilla sovrummet. Fann den när jag var på julfest på Stock-titt, Frösön, i december. Sedan har vi letet och letet. Vi har till slut hittat den i katalogen med Gammaldags tapeter men med fel färger, ingen tapet i katalogen har vit botten. Till slut kontaktade vi Lim & handtryck och dom har då hittat den rätta med rätt färg i sitt lager. Inte ens dom hade den i sitt vanliga sortiment på hemsidan. Ta en titt på deras tapeter på http://www.limohandtryck.se/

Så nu är det bara att mäta rummet och bestämma sig om vi skall kosta på rummet en så dyr, med dock snygg tapet. Passar huset perfekt!

I övrigt skall rummet få ett nytt trä golv från Föllinge. Väggfast garderob med pärlspånt, som sedan skall målas i någon nyans av ljusare engelskt röd. In med ett skrivbord som jag sköpt på auktion och som jag skall måla. Den gamla sängen som vi köpt på auktion får stå kvar i det rummet. Den skall dock få en ny madrass.

En helt ny blogg

Här kommer jag framöver att presentera vad som händer på Danielsgården. Hur renoveringarna går både inomhus och utomhus.

Trångåsen

I helgen gjorde vi en utflykt till Trångåsen, när vi ändå var i Strömsund. En gård från 1839-talet som blivit varsamt restaurerad i samarbet...